Afbeelding

Oorkondes

We hebben met de keuring van het Worstmakers Gilde in november oorkondes gekregen voor onderstaande producten.

  • Bourgondische schouderham
  • Grillworst
  • Rookworst
  • Rookvlees

Inmiddels werden diverse producten met GOUD of GOUD met STER bekroond.

  • Provençaalse rosbief GOUD met STER
  • Bourgondische schouderham GOUD
  • Gekookte worst GOUD
  • Boerenleverworst GOUD met STER
  • Eiersalade GOUD met STER
  • Nasi GOUD

Uiteraard zijn wij erg trots op deze oorkondes. Het toont aan dat onze producten van uitstekende kwaliteit zijn!

Avonturen van onze varkens

Het perfecte varken

Bijzondere wandeling

Onlangs hebben wij weer heerlijk gewandeld met Joris, Lores en Bores.
De foto's kunt u hierboven bewonderen, ze zijn gemaakt door www.jvw-fotografie.nl.

Slager Zwetsloot model voor prentenboek

Bij slager Zwetsloot in Kamerik vond donderdag 10 september 2009 de presentatie van het prentenboek "Dorus en Ko" plaats. Auteur Helga Warmels baseerde het boek op een waargebeurd verhaal over deze slager en zijn varken.

Het eerste exemplaar werd aan Gerard Zwetsloot overhandigd. Hij stond model voor het boek. Het varken was bij deze feestelijke gebeurtenis ook van de partij. Wamels kende de scharrelslager in Kamerik die vaak met zijn varken gaat wandelen in het dorp.
Illustrator Marieke ten Berge bleef ook dichtbij de werkelijkheid: in de illustraties in het dorp Kamerik direct herkenbaar.

Documentaire Goddelijk Varken

"Dorus heeft gesmaakt."

Varkens zijn vlees en verder niets. Vroeger deden we ook nog wat met het vel en de ingewanden, maar dat is min of meer voorbij. In de documentaire Goddelijk Varken die gisteravond vertoond werd bij Holland Doc, zien we hoe de relatie tussen dier en mens inmiddels behoorlijk hysterisch geworden is.

Gerard Zwetsloot is een zogenaamde scharrelslager. Hij koopt een big, noemt die Dorus en geeft dat beest twee jaar lang een prachtleven. Dorus mag wandelen door het dorp, Dorus krijgt een vorstelijk dieet en Dorus krijgt vooral heel veel liefde en aandacht. Op het eerste gezicht denk je dat Dorus een huisdier is, maar dat is natuurlijk niet zo. Dorus is 200 kilo karbonade. Bestemd voor de toonbank die echte liefhebbers van vlees weten te vinden. Dat Dorus zo heeft mogen leven komt door de visie van de slager dat goed vlees en gelukkig leven gehad gehad moet hebben.

En toch willen mensen ook Dorus redden van het slagersmes. Miljoen varkens in de vleesfabriek ten spijt, de fortuinlijke Dorus moet naar een verblijfsoord. Gelukkig laat slager Zwetsloot zijn boerenslagersverstand uiteindelijk spreken. Dorus heeft gesmaakt. In alle opzichten.

U ziet de filmtrailer hieronder.

Lees meer over de 3 van kamerik.

U kunt meer lezen over de avonturen met onze varkens, door te kijken op de website: KLIK HIER.

Afbeelding

Reacties

Er kwamen veel leuke reacties op de documentaire. Hieronder staan er een paar vermeld.

Beste heer en mevrouw Zwetsloot,
Gisterenavond het Goddelijk Varken gezien.
Wat een mooi document!
Hartelijk dank aan u beiden! en alle anderen.
Beste wensen voor uw werk.

Ik heb heel erg genoten van de documentaire "het goddelijke varken" waar u en Dorus zo'n grote rol in speelden.
Fantastisch dat er nog slagers zijn die zo reëel praten over een beest terwijl tegelijkertijd zo zichtbaar was dat u echt veel om het beest gaf.
Ik had graag een stukje Dorus geproefd, en mocht u er nogmaals aan beginnen dan houdt ik mij bij deze aanbevolen.
Heel hartelijk dank voor het meewerken aan deze film het leverde werkelijk mooie televisie op.

Beste scharrelslager,
Ik heb gister de uitzending voor het eerst gezien, wat een geweldige documentaire.
Wij wonen in Medemblik dus u bent helaas mijn slager niet, maar als we eens in de buurt zijn, komen we zeker langs.
Ik ben benieuwd of u inmiddels weer een nieuw varken heeft?

Na het zien van de documentaire "Goddelijk Varken", ben ik ervan overtuigd dat de wijze waarop u met uw varken omgaat voor een slager welliswaar uniek is en altijd zou zijn, maar dat het toch een nieuwe maatstaaf zet waarbij; nuchterheid, respect voor dieren en het genieten van vlees duurzaam verenigd kunnen word.
Veel succes met uw unieke benadering.

Beste medewerk(st)er(s), van scharrelslagerij zwetsloot, beste gerard, gisteren heb ik naar de uitzending gekeken en ik moet zeggen dat ik er van heb genoten. Wat een mooie uit zending. Mooie "verfilming" van het leven van een slager. Voorop gesteld ik ben het helemaal eens met het besluit om het varken uiteindelijk te slachten. En vele varkens hebben het stukken minder gehad gehad voordat ze geslacht worden. Ik had alleen nog een vraag n.a.v. uitzending. Ik begreep dat vroeger de varkens ieder jaar werden geslacht, maar u liet het varken langer leven om het (neem ik aan) nog vetter/groter te laten worden.
Nogmaals ik sta helemaal achter uw besluit om het varken uiteindelijk te slachten en als ik eerlijk ben had ik ook graag een stuk van het varken geproefd, maar wat is nu uiteindelijk de reden geweest om het toch te slachten en niet nog 1 of 2 of misschien wel 3 jaar te wachten alvorens te slachten? Heeft dat te maken met het niet uitstellen van iets wat toch zou gaan gebeuren. Of is het voor de smaak van het vlees niet lekker om nog langer wachten? Nogmaals ik keur het dus niet af en ben echt benieuwd naar de reden van het tijdstip van slachten.

Geachte heer Zwetsloot, na aanleiding van Holland
Doc met u en uw varken Doris wil ik u graag laten weten dat ik uw initiatief prachtig vind. Doris heeft een geweldig mooi leven gehad en als ieder stukje vlees zo op een bord kwam zou ik, als vegetariër, accuut weer vlees gaan eten. Nooit meer overwegen of u uw achtertuin varkentje wel of niet moet slachten. Enkel overwegen hoeveel varkens uw zo'n mooi leven kunt geven voor ze bij u in de vitrine liggen! Dank voor het terugbrengen van het levende varken dat vooraf gaat aan een karbonade.

Beste familie Zwetsloot, wat een mooie uitzending over jullie leven en het varken Dorus en jullie leven. Ik ben in ieder geval zeer positief, jullie zijn fijne mensen.

In de winkel zijn ansichtkaarten verkrijgbaar met 'Groeten uit Kamerik'

Goud bij Arnhem Rookworststad 2015

PERSBERICHT 10 oktober 2015

Scharrelslagerij Zwetsloot is in de prijzen gevallen tijdens de 41e nationale vakwedstrijd Arnhem Rookworststad 2015 met fijne rookworst. Deze werd bekroond met GOUD.

De vakwedstrijd Arnhem Rookworststad is de grootste nationale Gelderse Rookworstwedstrijd voor innovatieve rookworstproducten. Slagers en worstmakers uit heel Nederland krijgen tijdens deze wedstrijd de kans om nationale waardering te oogsten voor hun vakkundigheid door mee te doen aan deze unieke vakwedstrijd.

Het behalen van een onderscheiding is dan ook een erkenning van de kwaliteit van de Gelderse Rookworst en een waardering voor het vakmanschap van deze ambachtelijke specialist. Een team van deskundige juryleden keurden de ingezonden producten op uiterlijk en aanzien, vorm en kleur, aanzien snijvlak en structuur, geur en smaak, consistentie en innovatie.

Het feit dat de producten van Scharrelslagerij Zwetsloot bekroond zijn betekent dat hij een Gelderse Rookworst van zeer hoge kwaliteit verkoopt.

De organisatie van Arnhem Rookworststad.

Livar film

Onze website maakt gebruik van cookies

Voor het gebruik van cookies zijn wij verplicht om toestemming te vragen. Cookies verbeteren de prestaties en functionaliteit van onze website. Door op de ‘Ja, ik accepteer cookies’ button te klikken, wordt het plaatsen van deze cookies zoals omschreven in onze privacy- en cookieverklaring geaccepteerd.